LR’ın hiç bir ürünü hayvanlar üzerinde test edilmiyor. Nedir bu testler? Ne işe yarıyor? Alternatifleri neler? Hangi firmalar bu testleri yapıyorlar bir bakalım.
Özellikle makyaj ürünlerinde firmalar ürünlerinin daha renkli, parlak, kalıcı olması için farklı kimyasal maddeler kullanırlar. Bu ürünleri derinin ince ve emilimin fazla olduğu yüzümüzde kullanırız. Dudaklarımız ve gözlerimizde kullandığımız ürünler ise tahmin edersiniz ki en riskli olanlar.
Kozmetik firmaları yeni bir ürün piyasaya çıkarıyorlarsa bunun insana bir zararı olmadığına emin olmak zorundalar. İşte bu testi yapmanın en ucuz yolu, hayvanlar üzerinde yapmak! Yeni bir rimel mi ürettiniz? Alın bir köpek, damlatın gözüne, kör olacak mı diye bekleyin. Korneası yandıysa ve tarifsiz acılar çektiyse, şimdi formülü değiştirip ikinci bir köpek veya başka bir hayvan alarak testi tekrarlayabilirsiniz. Devam etmeyeyim, anladınız siz…
Peki bu hayvanlar üzerinde test yapmayan firmalar ne yapıyor? Laboratuvar ortamında insan DNA’sı ile üretilen yapay dokular üzerinde bu testleri yapıyorlar. Bu testler hayvanlar üzerinde yapılanlara göre çok daha isabetli sonuçlar veriyor ama bir sorun var, bu testleri yapmak pahalı. Bir diğer alternatif de gönüllü insan denekleri kullanmak. Firmalar genelde bu iş için deneklere para ödüyorlar.
Neyseki internetle bilginin yaygınlaşması sayesinde, hayvanlar üzerindeki testler daha bilirnir oldu ve insanlarda bir bilinç oluşmaya başladı. Gelen tepkilerle birlikte firmalar yavaş yavaş geri adım atmaya başladılar. Pek çok ülke yavaş yavaş ilgili yasalarla bunun önüne geçmeye başladı. En büyük adımı da Avrupa Birliği attı. Çıkarılan yasalarla birlikte hayvanlar üzerinde yapılan testlerin önüne geçildi. Bu önemli adımlara tarihsel olarak bir bakalım:
Avrupa Birliği ülkelerinde;
1. Üretimi tamamlanan kozmetik ürünlerinin hayvanlar üzerinde test edilmesi 11 Eylül 2004’ten beri yasak.
2. Kozmetik ürünlerinde kullanan bir içerik veya içerik kombinasyonlarının hayvanlar üzerinde test edilmesi 11 Mart 2009’tan beri yasak.
3. Ve belki de en büyük adım: 11 Mart 2013’te çıkarılan yasayla, hayvanlar üzerinde test edilmiş içerik veya kozmetik ürünleri Avrupa Birliği ülkelerinde satılamıyor!
(Kaynak: https://ec.europa.eu/growth/sectors/cosmetics/animal-testing/)
Gelelim hala hayvanlar üzerinde test yapan firmalara. Bunları bulmak hiç zor değil, PETA’nın sitesine girerseniz test yapan firmaların hepsini görebilirsiniz. Ben buradan en meşhur markalardan bir kaçını sizler için yazayım:
Avon
Biotherm (L’Oreal)
Clinique (Estee Lauder)
Dove (Unilever)
Estee Lauder
L’Oreal USA
L’Occitane
Lancome (L’Oreal)
M.A.C. Cosmetics (Estee Lauder)
Revlon
Vichy (L’Oreal)
Yves Rocher USA
Victoria’s Secret
(Kaynak: https://www.peta.org/blog/500-million-consumers-go-cruelty-free/)
Yanında USA yazan firmalar dikkatinizi çekti değil mi? Yazmayan bir çoğu da Amerika merkezli firmalar. Çünkü Amerika’da hayvanlar üzerinde test yapmak hala serbest. Ama bir Fransız firması, Amerika biriminde rahatlıkla hayvanlar üzerinde test yapmaya devam edebiliyor….
Almanya merkezli bir şirket olan LR, makyaj dışındaki tüm ürünlerini Almanya’daki fabrikasında üretir. Makyaj ürünlerini de, hem bu alanda daha tecrübeli oldukları, hem de dekoratif kozmetik alanında pazar lideri oldukları için İtalya’da ürettirir. Almanya ve İtalya Avrupa birliği yasalarına tabidir ve hayvanlar üzerinde test yapmak ve yapılmış ürünleri satmak bu ülkelerde yasaktır. Hatta LR’ın ingilizce web sitesini kontrol ederseniz, şu ifadeyi görürsünüz:
“We take social responsibility in this area as well and have refrained from testing any cosmetics on animals even before the pan-European introduction of the statutory ban on animal testing.”
(Kaynak: https://lr-health-beauty.systems/en/product-world/quality-standards/)
Çevirisi: “Bu alanda da sosyal sorumluluk aldık ve Avrupa Birliği’nin yasağı çıkmadan önce dahi herhangi bir kozmetik ürünümüzü hayvanlar üzerinde test etmekten kaçındık”.
Ben bir saat gibi kısa bir zamanda bunları bulabildim. Bu konuda merak ettiğiniz daha fazla nokta varsa, kendi araştırmanızı yaparsanız eminim daha fazla bilgiye ulaşırsınız. Bu bana yeter diyor ve Alman kalite standartlarına güveniyorsanız, LR ürünlerine bir şans verin.
Merhaba,
LR ürünleri hayvan deneyinin zorunlu olduğu Çin’de satılıyor mu?
Teşekkürler
Hayır Çin’de ve ABD’de LR ürünlerinin satışı yok.
bir ürünün avrupa birliği ülkelerinden birinde üretiliyor olması hayvanlar üzerinde test edilmediğinin kanıtı olamaz. son ürün test edilmiyor olabilir. peki ya ham maddeler?
ürünlerin bileşiminde kullanılan tüm maddeler ab ülkelerinde mi üretiliyor? yoksa hayvanlar üzerinde testin yasak olmadığı ülkelerden alınan ham maddeler de ürün bileşiklerinde kullanılıyor mu?
Yazıda linke tıklarsanız orada görürsünüz; 2004’ten bu yana son ürün test edilemiyor. 2009’dan beri ise içerikler (hammaddeler) veya bunların kombinasyonlarının testi yapılamıyor. İkinci sorunuzun cevabını bulmak ise çok güç.
Lr’nin resmi sitesini bastan asagi taradim. hayvanlar uzerinde test edilmedigini iddiasi sadece kozmetik urunlerine yonelik geciyor. Peki ya besin takviyeleri? Avrupa bunlarin hayvanlar uzerinde testine hala izin veriyor ve Lr de zaten butun urunlerimiz Cruelty Free dememis, siz neye dayanarak soyluyorsunuz?
Merhaba, şirketimizin ürün müdüründen sorunuza gelen cevap aşağıdaki gibidir:
LR Health&Beauty’nin gıda takviyeleri, sağlık ve güzellik ürünleri saf ve doğal içeriğiyle insan sağlığına risk oluşturmayan, hayvanlar üzerinde test edilmeyen, çevreye zarar vermeyen, geri dönüşümlü içeriğe sahip, paketlemesinde doğal malzeme kullanan ürünlerden oluşur.
Bilgilerinize
Saygılarımızla
LR Health & Beauty Türkiye
Cevapladığınız için teşekkürler, iyi çalışmalar.
LR markasının adı Peta’nın hayvanlar üzerinde test yapmayan markalar listesinde geçmiyor? Cruelty free damganız var mı? Test yapmıyorsa bu marka, neden listede değil?
Markalar bu listeye girmek için talepte bulunmaz. PETA bu listeyi kendi yapar. Avrupa’da üretim yapan firmaların hayvanlar üzerinde test yapması zaten yasaktır. LR tüm kozmetik ürünlerini sadece Avrupa’da üretir. Cruelty Free damgası kullanmak sadece bir pazarlama stratejisidir ve kullanıp kullanmamak markanın insiyatifindedir.