Önce bombayı, sonra da yorumumu yazayım, LR’ın nasıl bir şirket olduğunu siz değerlendirin 🙂
Dünyanın en ünlü ekonomi kanallarından biri olan Bloomberg, bir laboratuvar ile anlaşarak, Amerika’nın ünlü perakende süpermarket ve eczane zincirleri Wallmart, Wallgreens, Target ve CVS‘de satılan aloe veralı ürünleri test ettirdi. Yapılan incelemelerde ürünlerde önemli bir içeriğin eksik olduğu görüldü, aloe vera 😀
Yayınlanan rapora göre bu dört markaya ait ürünlerde aloe vera olarak nitelendirilen belirgin bir içerik var. Ancak bu içeriğin gerçek aloe vera olduğuna dair kanıt kabul edilen üç kimyasal maddeye (acemannan, malik asit and glukoz) yapılan testlerde rastlanmamış.
Bloomberg’in test ettiği ürünler Wal-Mart “Equate Aloe Güneş Sonrası Jeli” (üstteki fotoğraftaki), Target “UP & Up Aloe Vera Jel” CVS “Güneş Sonrası Aloe Vera Nemlendirici Jel” ve Walgreens “Alkolsüz Aloe Vera Vücut Jeli”.
Sonuçlara göre, ürünlerde üç kimyasalın hiç biri bulanamadı ancak aloe vera taklidi, şeker içerikli maltodekstrin maddesine rastlandı. Dördüncü üründe ise üç kimyasaldan birine rastlandı ancak diğer iki kimyasal olmadan bu içeriğin aloe vera olduğunu söylemek mümkün değil.
Ürünlerdeki jeli üreten Fruit of the Earth şirketi ise tıpkı Walgreens, CVS ve Walmart gibi raporu yalanladı. Ancak şimdiden kandırıldığını düşünen müşteriler tarafından dört şirkete karşı açılmış çok sayıda dava var…
Şimdi gelelim LR’ın faydalarına
Habere konu olan firmaların ürünlerinde aloe veranın Barbedensis Miller türü kullanıldığı söyleniyor. Dünyadaki 400 farklı aloe vera çeşidinden sadece üçü insan sağlığına faydalı ve LR’ın da kullandığı bu türün içerisinde normalde haberde adı geçen üç kimyasal madde bulunuyor.
Peki LR ürünlerindeki aloe veranın bu olduğunu nasıl kanıtlayacak? İşte burada Uluslarası Aloe Vera Bilim Kurulu (IASC) devreye giriyor. Bu kurul üye markaların ürünlerinin kimyasal analizini yapıyor ve ürünlerin gerçekten insan sağlığına faydalı aloe vera kullandığını onaylayıp ürünlere sertifika veriyor.
Peki haberdeki jeli üreten Fruit of the Earth şirketi buraya üye mi bir bakalım. Boşuna aramayın, göremeyeceksiniz, hatta sertifikalı üreticiler listesinde de adı yok. Ama biraz aşağıda LR Health & Beauty Systems isminin geçtiğini görebilirsiniz. Buradaki listeden ise LR’ın IASC’den sertifika almış ürünlerinin listesine ulaşabilirsiniz.
Buradan çıkaracağımız ders şu: Sakın eczaneden, büyük kişisel bakım marketlerinden aloe veralı diye aldığınız ürünün daha faydalı olduğunu sanmayın. LR’ın satış yöntemi mağazacılık olmayabilir ama ürünlerinin insan sağlığına faydalı olduğu bilimsel yöntemlerle çalışan bağımsız kuruluşlar tarafından onaylanmıştır! Aloe veralı ürünlerin üzerinde yüzde kaç oranında aloe vera içerdiği açıkça yazar. LR sadece kazanç modeliyle değil, ürünleriyle de değer katar 😉
“Amerika’daki büyük marketlerin ürünlerinde Aloe Vera bulunamadı” üzerine bir yorum
Yorumlar kapalı.